expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

8.11.14

haters gonna hate (obviously)

Tieto H&M spolupráce s návrhármi nie sú určené pre každého, ale vždy si nájdu svoju cieľovú skupinu a takmer vždy sa rýchlo vypredajú. Wang sa vypredal skôr ako som čakala, ja som prišla neskoro (asi 10:15) a už tam bolo len pár kusov búnd a šlapiek. Moja chyba. 

Nechápem len jedno, ten hate, ktorý sa zniesol na ľudí, ktorí sa skoro ráno postavili do radu len preto, aby sa im niečo ušlo. Celkovo nechápem potrebu hejtovať niečo, čomu nerozumiem. To, že vy ste v tom rade nestáli, pretože sa vám kolekcia nepáčila alebo neviete kto to ten Wang je, je jedna vec, ale to že sa smejete na ľuďoch ktorí tak spravili je druhá. Už mám pocit, že odsudzovať niečo, čomu nerozumiem (alebo sa mi nepáči) je základná ľudská vlastnosť. Ja by som sa tiež nešla postaviť do radu na počítačovú hru alebo iphone. Nehovorím na nikoho konkrétne, len usudzujem z toho, čo som čítala na fb. Ak máte na túto tému iný názor, rada si ho vypočujem! 

Ešte ma mrzí jedna vec, a to ľudia, ktorí z týchto kolekcií skupujú všetko, čo sa im zmestí do tašky za účelom ďalšieho (predraženého) predaja. Ale s tým sa okrem teda možného obmedzenia počtu kusov na osobu nedá nič spraviť. Ale chápem, že účel je predať to, takže neviem ako by to obmedzenie napríklad u nás v praxi fungovalo. Nevermind.

Ja Wanga mám, vďaka tomu, že som blogerka a hlavne vďaka Katke z H&M. Takže lucky me, aj keď mne sa kolekcia páčila natoľko, že som mala v pláne uchmatnúť ešte niečo. Toto som mala na sebe vo štvrtok a čo mám v taške uvidíte čoskoro .) Za fotky ďakujem Ivke! Pekný deň!

 beanie - nike, jacket - topshop, tee - yeezus from ebay, jeans, shoes - secondhand

56 comments:

  1. súhlasím s tebou.
    ja mám rada tieto spolupráce, niektoré sa mi páčili menej, niektoré viac. táto sa mi páčila viac, ale nešla som sa preto nejako roztrhať, skôr som sa bavila a užívala tú atmosféru a to, že si niečo uchmatnem som nechávala na náhodu. dokonca to čo som si vysnila sa mi ani nehodilo a odišla som s trikošatmi, ktoré viem, že využijem najviac.
    koľko ľudí, toľko chutí. čo sa mne nepáči, neriešim a hlavne si tým nezaťažujem hlavu. ale fakt je ten, že neskutočne ma prekvapilo, koľkým ľudom to nedalo spávať a ležalo to v žalúdku.
    a som zvedavá , čo máš v taške ty ;)

    ReplyDelete
  2. toto sú super fotky!
    a môj názor poznáš :-) ja sa teším z wangamatky

    ReplyDelete
    Replies
    1. zabudla som spomenúť ako strašne chcem tie topánky.

      Delete
  3. hej ale mne pride ze toto robia mega slovaci tykokos
    hejtuju vzdycky vsetko )) proste tiez nechapem.
    a statusy typu: "som jedina ktorej sa ten wang nepaci?" a potlapkavanie si po ramenach ze boze nejaka hrozna kolaboracia a materialy su shit este predtym nez si to vobec mohli obchytat mam značne vytača.
    tak som rada za tento post))

    ReplyDelete
  4. Ja som si zamilovala tie bundy. Keby tak mam Blavu bližšie možno aj ja by som kupila niečo ale určite kým by som prišla nič by nezostalo. Verím že ty si si uchmatla tu mikinu ☺

    ReplyDelete
  5. ja by som zas mala taku poznamku k vztahu "blogeri x kolaboracie". pride mi, ze blogerky nad tymi kolekciami vzdy ochkaju a vychvaluju ich do nebies a ked sa im podari ziskat nejaky kusok, tak si ho oblecu 1 az 2krat a potom tie kusky upadnu do zabudnutia (neobjavia sa na blogu)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak to je každeho vec, nižšie som pisala k tejto teme, za mňa: ak si môžem vybrať z dizajnérskej kolekcie tak vždy siahnem po nejakom statement kúsku, nie basic, ktorý by som mohla nosiť každý deň, ako napr. margiela kožena bunda, ktorá je sama o sebe tak výrazná, že sa dá nosiť len príležitostne, ale zároveň ju milujem. Hovorím čisto za seba neviem ako to berú ostatné baby .)

      Delete
    2. Ale tak to zalezi. Treba od Margiely jsem si vzala kozene saty a to je proste kousek ktery nenosim kazdy den to je jasne ale rada se k nim vracim a obcas je vytahnu protoze se mi moc libi jak jsou udelane. To neni tim ze me omrzely to je tim ze se proste nedaji nosit porad ale jsem rada ze je mam a tesim se na to ze si je vezmu treba nekdy za 5 let a porad je budu chit nosit. Od Wanga mam zase naopak mikinu a tu budu nosit naopak bezne casto si myslim :)

      Delete
  6. No čo ja viem... Samotný ošiaľ okolo Wang ma minul. Nevedela som predtým, kto je Wang a podľa môjho osobného názoru som ani oveľa neprišla. Tie veci sa mi nepáčia a ani neoprénové materiály tiež veľmi nemusím. Toto je ale môj vkus a moje osobné preferencie, ktoré samo o sebe nemusia korešpondovať s vkusom ostatných, veď ako by to na svete vyzeralo, kebyže každý ma rovnaký vkus, nie? Na druhej strane tiež nerozumiem ľudom, ktorí dokážu od štvrtej rána (alebo odkedy vlastne) stáť pred obchodom a čakať na to, ako si uchmatnú nejakú materiálnu vec. Nepochopím to, nerozumiem tomu a ľudia by to svoje zapálenie a horlivosť mali orientovať skôr iným veciam ako len podľiehať dokonalému marketingu fashion priemyslu. Na druhej strane to, že ich správanie nepochopím, neznamená, že ich aj automaticky odcudzujem. Skôr celý ten ošiaľ by sa hodil na určitú sociologickú štúdiu o tom, ako správny a dobre mierený marketing dokáže poblázniť masy a ľudia sú ochotní čakať na niečo, o čo by bez tej obrovskej reklamy ani nezakopli.

    O mnoho dôležitejšia a závažnejšia téma a problematika mi príde skôr, kde boli tie vecičky vyrobené. Nedávno sa na internet dostalo video poukazujúce, že tie skvelé, moderné, dizajnérske WANG veci vyrobili detičky v tragických pracovných podmienkach. Deti, ktoré namiesto štúdia, prišívajú vysačky WANG. To je téma o ktorej by sa nemalo len písať, ale téma, ktorá by sa mala riešiť. Niekto tvrdil, že to video je fake a z mnohých stránok zmizlo. Či už to je fake, alebo nie je pri tejto značke je v podstate nepodstatné. Pretože pri samotnej značke H&M / Zara/ Gate etc... to už realita môže byť (a podľa všetkého aj je). Tí ľudia, ktorí tam stáli od štvrtej rána (a v podstate aj blogerky propagujúce WANG showroomy atď) len podporujú ľudskú tužbu stále túžiť po niečom novom, stále niečo nové vlastniť, stále nakupovať. Sú nástrojom podporujúcim tragický fashion konzum. Uvedomujú si títo ľudia, čo podporujú, čo kupujú? Táto otázka nie je myslená ako hejt na tých ľudí, ale ide o vec, nad ktorou by sa mali trochu zamyslieť.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To video, ktery tu vzpominas, je udajne fake. Kolekce je sita v Italii..A tvrdit, ze si o nic neprisla? Znat predni soucasny navrhare by melo patrit k vseobecnymu rozhledu.

      Delete
    2. Vysvetleni videa je tady http://www.nylon.com/articles/hm-alexander-wang-child-labor-video

      Delete
    3. to Nika Chic: do tvojho všeobecného rozhľadu patrí prehľad súčasných módnych návrhárov, do môjho všeobecného rozhľadu patrí poznanie a prehľad o súčasných globálnych problémoch, hľadanie riešení a pod. Zjavne asi každý jedinec má iné životné priority ;) :D

      + písala som to aj v mojom názore a píšem to ešte raz, lebo si asi nečítala pozorne :) Či je to fake video o Wang značke, alebo nie je, nie je až tak podstatné, pretože toto video sa vzťahuje na íné módne značky. Dala som to ako príklad toho, nad čím by sa skôr mali ľudia zamyslieť a ako svojím konaním podporujú tento stav ;)

      Delete
    4. "Znat predni soucasny navrhare by melo patrit k vseobecnymu rozhledu." Toto nemozes mysliet vazne :-D si myslis ze nieco take povrchne ako fashion svrt musi kazdeho zaujimat? Wejkap, nasa zem ma aj dôlezitejsie problemy ako to, kde kto usil aku predrazenu vec. By ma zaujimalo ci poznas jedno meno predniho soucasneho vedce ktoty na tomto svete robi aj nieco prospesne. Kokos kolko mas rokov ze toto napises? :-D

      Delete
    5. Nica Chic trošku si sa nechala uniesť emóciami nie? Alebo len berieš módu príliš vážne? ...čakala by som, že v tvojom veku budeš trošku menej povrchná :)...chcela by som otestovať tvoj všeobecný rozhľad, ale myslím, že by u módy a make-upu skončil, hlavne, že vieme kto je wang a akú si máme dať rtenku aby nám ladila s kabelkou, že? načo plýtvať energiou na intelektuálny rozvoj však :D.... pobavilo. :)

      Delete
    6. Niko, mělo by, ale víš jak... Všeobecný základ je tak široký, že se tam jednomu nevejde všechno všeobecné základní. Třeba jenom ta čeština. Ta dělá problém leckomu. Nebo nedejbůh angličtina. A přesto se o ni kdekdo pořád pokouší, že.
      A pak každé udávání rad zní legračně.
      Všeobecný základ. Jo. Jen jestli základem všeobecného základu není něco fakt základního.
      Markéta

      Delete
    7. wera: ľudí, ktorí tam stáli od 3:30 nechápem ani ja, ale to boli práve asi tí, ktorí isli nakúpit za úcelom dalej to predat alebo neviem :)

      čo sa týka toho tragického fashion konzumného sveta, ten svet je tragicky aj vo veľmi iných smeroch, pýtala si sa niekedy kto a ako vyrobil tvoj mobilný telefón, počítač? Kto pestuje suroviny na výrobu jedla, ktoré ješ? Šiješ si vlastné oblečenie alebo teda u koho nakupuješ? A vieš kto vyrába tie látky? Nerada sa vyjadrujem na túto tému pretože pri nej nie je správna odpoveď. Je to veľmi hlboká problematika, ale ja nie som tá, ktorá ma na ňu riešenie.

      Delete
    8. Upřímně by mě zajímalo, jak vy všichni hrozně chytrý žijete, že máte potřebu se povyšovat na ostatní. Jestli skutečně sledujete všechno co děláte, jakej to má dopad na vaše okolí, a dochází vám souvislosti, anebo jestli máte jenom plnou hubu keců... To co tenhle svět skutečně potřebuje je především tolerance a s tou mladá generace evidentně nevyrůstá. Doufám, že svoje děti vychovám jinak.

      Delete
    9. to Nika Chic: ja tu nikoho nevidím povyšovať sa, tvoj prvý komentár rovno odrovnal všetkých do radu. Hlavne, že tvoje deti budú vedieť, kto je Wang. ;)

      to Svartsvanur: z tvojej strany bol tento komentár čisto pokrytecký, len sa brániš a hádžeš špinu na Weru - hádam si nemyslíš, že si bude doma na kolene skladať mobil, šaty a móda je iná téma, tam sa dá tvoriť doma, samostatne, ručne a pomôcť, ale s mobilom ťažko pomôžeš (buď prestaneš byť online, alebo ti jeden mobil vydrží večne, ale to by ste nemohli slintať nad každým novým smartphonom). A suroviny na výrobu jedla? To nemyslíš vážne. :D To si nedokážeš na kúsku zemi zasadiť zeleninu, odchovať zviera? Ty ako bloggerka podporuješ dennodenný materializmus zakorenený v každom človeku.

      Delete
    10. Ja tu na nikoho neutocim, ja som len narazala na to, ze to co wera pisala o fashion konzume sa deje vsade, to, ze (teraz cisto teoreticky) vyrobili tvoj telefon deti nevadi lebo ty si ho vyrobit nevies? a to nie je pokrytecke? Cely ten koment si pochopila uplne inak ako bol mysleny. Ano som blogerka ano som materialista, nikoho sa tu nesnazim presviedcat o opaku.

      Delete
    11. Haha, Niko, tón rozdávání rad, jak na život a jeho skutečné hodnoty, to je Tvoje doména.
      A to, jaký je stav mysli mládeže - koukni k sobě na na blog na komenty, uvidíš sama. Jsou to pozitivní koťátka, jsme zachráněni :)!

      Markéta

      Delete
    12. To ne .. to je až vtipné! By mě zajímalo jestli anonym teda šije doma oblečení a potraviny nenakupuje v obchodě.
      V dnešní době jsme materialisti snad všichni :) Ale chce to rozumně ..

      Delete
    13. Nika Chic: Prepáč, ale mojím cieľom vôbec nebolo sa nad niekoho vyvyšovať. Skôr ty si ma chcela "dať dole" tým, že netuším, kto je Wang a že "Znat predni soucasny navrhare by melo patrit k vseobecnymu rozhledu", tak týmto výrokom si sa proste odpálila sama, za to ja nemôžem (no hate) :)

      Vecko: myslim, ze porovnavat vyrobu svetra s vyrobou telefonu je tiez nejake divne. Doma mam bezne ihlu, nit a latku. Ale suciastky na vyrobu telefonu asi doma bezne nemas :D Kazdopadne teraz nehovorim, ze podme vsetci doma pestovat zeleninu, sit si vlastne oblecenie a pod. :D Len hovorim, ze riesit malichernosti typu kto hejtuje koho a za co je upplne zbytocne a energiu (ktoru zjavne maju) by mali davat do prospesenejsich veci, ako napriklad to, co som nacrtla. Uprimne netusila som, ze sa tu zvrtne az taka diskusia... A dufam, ze nikto nebral moj komentar ako utok, alebo hejt.

      Delete
    14. *energiu, ktoru ludia maju (tam malo byt, ale hadam sa chapeme :D )

      Delete
    15. Tady nemá vůbec cenu nic Nika Chic psát, protože absolutně nezvládá kritiku. I u ní na blogu vládne naprostá cenzura. Samozřejmě, že člověk, kterého móda zajímá, zná Wanga, ale znám spousty lidí, kteří ne. Přijde mi hloupé a dost nedospělé za to lidi odsuzovat.

      Delete
    16. Suhlasim, ze Nika Chic zial nezvlada vobec kritiku a velmi rada ponizuje ostatnych, samozrejme ak jej niekto komentuje nieco len trochu negativne, v momente odstranuje kritiku a komentar nezverejni. Nesympaticka zena plna problemov ale teraz k tejto teme, ja som tiez bloggerka a materialistka a nevidim nic zle na tom ak si clovek pride pockat na svoju MUST kolekciu, proste je to pre nas Velka VEC tak ako pre polovnika ako ked si ulovi svoju korist. Je to umenie, kus od navrhara, ktory tvori modu a v tomto pripade za relativne dobru cenu aj ked nie najlacnejsiu. Mam doma cierne saty s transparentnymi detailmi, sportovy sivy top a kkozene cizmy, som z nich nadsena aj co sa kvality tyka, cize Palec hore pre dizajnerske kolekcie H&M a poprosim vsetkych - Zi a nechaj zit :)))

      Delete
    17. wera: to porovnanie, mne išlo hlavne o princíp, prečo by malo byť jedno "zlo" lepšie ako druhé? :) a áno uplne ti rozumiem, samozrejme všetko v dobrom, ja som tiež len diskutovala, ale nejak sa to tu zvrhlo eh :D

      anonym - presne, ži a nechaj žiť :)

      a poprosím vás, tie útoky na Niku tu už nepíšte, ďakujem!

      Delete
    18. útok na Niku? :D what the froyo? :D

      Delete
  7. Ja teda ludi nehejtujem za to ze si to kupuju, len ma zaujima kvalita tych veci. Pretoze h&m kvalita casto nic moc... A teda siju si to ti dizajneri sami u svojich overenych ludi alebo su to h&mkove zavody? Lebo tie veci su aj tak dost lacne na to aki dizajneri to navrhuju. Druha vec, co z toho maju ti dizajneri? Ved ich cielom nie je obliekat nejake masy.... Teda dost nesurody nazor mam na to lebo je to vlastne nepodstatna vec v tomto nasom hlupom svete :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. súhlas a tiež by ma zaujímajú odpovede na podobné otázky :)

      Delete
    2. Neviem kto to šije ale logika mi hovorí že H&M, dizajnéri, ktoré robia tieto kolaborácie uřcite vedia a počítajú s tým že to bude pre masy, keby ste čítali nejaký rozhovor s wangom o kolekcii tak to tam hovorí, materiály sú horšie ako v ich originál kolekciách ale aj ceny sú tak o 70% nižšie, takže asi tak :)

      Delete
  8. Já chtěla napsat přesně to stejné jako Kaa!
    Každopádně se strašně moc těším na to, co se skrývá v tašce :) Mně se tato kolekce moc líbí a podle mě se moc povedla, akorát mám Prahu i Bratislavu z ruky...takže nic nebude :D

    ReplyDelete
  9. takéto fórko na túto tému mi chýbalo

    ReplyDelete
  10. tyjo, to jsem nevěděla, že je to s touhle kolaborací takový drama. Žiju teď v Tallinnu a dneska jsem se koukala, že tam toho ještě mají docela dost, v klidu jsem si všechno vyzkoušela, no stress. Tady na severu to asi tak nefrčí. A nebo si radši koupí něco origoš od Wanga, než HM ))

    ReplyDelete
  11. aj vo viedni ze bola pohoda inak a online mali mrte :) ja som radsej spala

    ReplyDelete
  12. já mám spíš ze všech H&M kolaborací pocit (tedy co se týče českého a slovenského trhu), že lidi, které sice móda/blogy/bloggeři dá se říct zajímá (ať už jako guilty pleasure nebo for real), jsou prostě už jen trochu otrávení z toho, že celý malý československý blogosvět zachvátí šílenství, na všech blozích si člověk přečte, jak bude kolaborace určitě ze všeho nejvíc super na celém světě, pak, když bloggeři týden před oficiálním prodejem všichni postnou stejné fotky ze showroomu, jak to byla nejvíc super akce s nejvíc top lidičkama, pak během týdne hodí post s kolaboračním outfitem, kdy kousek označí za absolutní must-have a ve výsledku pak po půl roce už nikdy v žándém outfitu kousek nepředvedou či ho prodávají na votočvohoz.

    To stejné lze samozřejmě aplikovat na S/S nebo A/W kolekce.

    nemyslím to čistě jako hate, chápu, že H&M je řetězec, ve kterém nakupuje doopravdy každý (já taky..), že je tedy jasné, že marketing spojuje s bloggery; že blogeři jsou taky jenom lidi a byli by hloupí, kdyby do takové spolupráce nešli.. jen to člověka hodně rychle omrzí, když je to co tři měsíce furt to stejné kolečo..

    Ke kolekci.. mě nijak nezaujala, ale jelikož ty jsi velká sportovkyně, myslím, že pro tebe je přímo jako dělaná :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A k tématu, o kterém píšeš: ať si lidi stojí fronty, kde chtějí, když se jim chce vstávat v takovou nekřesťansky brzkou hodinu, ať si koupí, co se jim líbí, však je to každého věc :)

      A k všeobecnému rozhledu: myslím si, že je fajn znát aspoň pár současných předních návrhářů, stejně tak, jako je fajn znát aspoň přibližně českou i zahraniční politickou scénu, historii a vesměs je prostě fajn, nebýt za trotla.. :)

      a to už je vážně všecko.

      Delete
    2. Tak to určite, ale proste to tak funguje, tie spolupráce fungujú na princípe niečo za niečo proste, jednoduchá logika :)

      Tak za mňa, napríklad z kolekcie Versace pre H&M aj z kolekcie Margiela som dostala koženú bundu (ten kúsok som najviac chcela), Versace už má kamoška, keďže som ju v konečnom dôsledku nenosila (ale ver mi, že som si myslela, že budem) a Margielu mám na vešiaku doma a mala som ju oblečenú minimálne. Je to veľmi výrazný kúsok, ktorý sa často proste nosiť nedá. Nechcela by som mať z takýchto dizajnérskych kolekcií vyslovene nejaký basic kúsok, ktorý by som mohla nosiť každý deň, ale keď si spomenula tie SS a AW, tak ak mám možnosť si vybrať, vždy siahnem po niečom, čo aj vynosím. Ale to hovorím čisto za seba a neviem ako to funguje u ostatných báb :)

      veru kolekcia bola pre mňa, škoda, že sa tak rychlo vypredala :)

      Delete
  13. - je to smutny, ale v nasi kotline se neni cemu divit. mne osobne to ani trochu neprekvapuje.

    ja sama se sice netajim tim, ze muj salek tato kolaborace nebyla, naproti tomu mam radost, ze jsou nadseni druzi. a tak to ma bejt .)

    ReplyDelete
  14. Šel jsem taky až dopo tady v Praze v Myslbeku, byly tam ještě ručníky, boty, pár mikin a tílek. Nával u kasy a u kabinek, kde se čekalo, jestli někdo nebude něco vracet. Viděl jsem slečnu, která platila asi šest stejných topů. Proč je kupovala si můžete domyslet. Trapné & smutné zároveň. O patro níž se prodavačka vracela s těmi koženými "joggers" a prošívanou bundou v mojí velikosti. Tak je mám doma & miluju je, ikdyž kreditka zaplakala! A k té eco otázce - ano, fashion industry je tvrdý business a my všichni volíme svojí peněženkou, takže je lepší to moc neprožívat a nehromadit. Ale to platí už dnes skoro ve všem, ne? Zbytečné potraviny, nadprodukce elektroniky a bože, víte jak se vyrábějí hnojiva anebo jak funguje farmaceutický business? Prostě hnus...každý máme svědomí, netřeba nikoho soudit. A jestli někdo má přehled o návrhářích a jiný třeba o myších, tak je to ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. vdaka za koment, súhlasím a užívaj wanga .)

      Delete
  15. Me nejvic poburuje ten hejt a pokritectvi. To ze se mi neco nelibi neznamena ze musim jine lidi odsuzovat za to ze to vidi jinak a pokritectví mi vadí hlavně v tom, že jak Veronika i psala, v dnesnim konzumnim svete neni eticke opravdu zhola nic. I z raw, bio, vegan, fair trade tycinky muzu mit dobry pocit ze jim ale jsou zabalene v plastovem obalu, ktery stejne jako vsechno ostatni jen dale prispiva k znecistovani planety. I to ze si koupim zeleninu a dam si ji do igelitoveho pytliku je vlastne uplne strasne. Takze zit v zapadnim svete a kritizovat nekoho ze si jde koupit neco z nejake jedne kolekce a pak si v klidu jit koupit COKOLIV od kosmetiky po vybaveni domacnosti je nejvetsi vtip sveta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A mě nejvíc pobuřuje to tvoje "pokritectví" :D

      Delete
  16. Proste nase spolecnost neni perfektni a to neznamena ze bychom se kazdy meli snazit udelat maximum pro to aby byla lepsi, ale napadanim nekoho na internetu toho opravdu nedocilim a jenom to poukazuje na nedospelost toho cloveka, ktery to ma zapotrebi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oukej, ja tohle třeba všechno beru. Ale co kdybyste se pokusily o "nový vítr". Když píšeš, že bychom se všichni měli pokusit udělat maximum, beru to. Tak co takhle třeba udělat challenge, že si třeba dva měsíce nekoupíš nic nového na sebe a budeš kombinovat věci, co už máš v šatníku? :-) Podle mě není až tak velkým uměním obléct se, když mš peníze a můžeš libovolně nakupovat další a další kousky na dokombinování apod, ale obléct se v rámci svého šatníku tak, aby to nějak vypadalo a bylo trendy i s kousky, které čtenáři už xkrát viděli. :-) Kristýna

      Delete
    2. martina - súhlas,

      anonym - napr. martina si výzvu 5 piece french wardrobe už dala .)
      ja momentálne kombinujem dosť často staršie kúsky zo skrine (písala som o tom v predchádzajúcom článku), dávam prednosť kvalite pred kvantitou atď, nemám momentálne potrebu si dávať takéto výzvy a niekomu niečo dokazovať .)

      Delete
  17. pride mi super, ze sa ludia na tuto temu dokazu hadat :) dufam ale, ze hadky vystrieda viac konstruktivnej kritiky, konsenzu a motivacie spravat sa aj v mode eticky. a vobec - mozno by bolo prijemne okrem environmentalnej etiky apelovat aj na etiku medziludsku? ta mi tu v par prispevkoch trochu chyba a myslim pritom, ze je porovnatelne dolezita ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a veronika, prepac ze sa vyjadrujem k diskusii a nie k clanku .. ))

      Delete
    2. to je uplne v poriadku :) vdaka za koment, suhlasim :)

      Delete
  18. Tyyy jo, přečetla jsem všechny komentáře, aneb už za to se chválíím. Musím přiznat, že na tuhle spolupráci jsem se opravdu těšila a nemohla jsem dospat, i když stát v řadě někdy od čtyř hodin mi přišlo přehnané. Měla jsem daný budget a vyhlídnutých pár kousků. Přišla jsem asi 9:25 a potkala se jen s prázdnými regály a spoustou lidí u kabinek a pokladen.Tuším, že v Praze nakupování nemělo žádná pravidla kromě maximálně sedmi kousků do kabinky.A to způsobilo, že lidé (zejména hodně cizinců) skupovali, co se dalo ve velkém a na lidi, kteří si přišli ukořistit byť jeden kousek nic nezbylo. Uklidnila jsem se a řekla si, že chvíli počkám, zda někdo jeden mých vysněných kousků neodloží a karma tomu chtěla (měla jsem opravdu velké štěstí) a já se dostala k černé mikině a kamarádce ulovila taky dva kousky. Je pravda, že batohy nebo podprsenku, kterou jsem chtěla já jsem ani nezahlídla, ale řekla jsem si, asi to tak mělo být, nejspíše by mi ani neslušela. Když jsem odešla z toho davového šílenství a začala o tom všem doma přemýšlet, došlo mi, jak mocný je marketing nástroj, a že ani já se nedokážu toho povrchního zbavit, abych si aspoň jeden kousek nešla ulovit. Musím dát za pravdu několika komentářům tady a hlavně Martině, která se snaží k módě přistupovat zodpovědně, stejně tak i k jídlu nebo čistícím prostředků a být eko. i Lukášův koment se mi líbí a myslím, že nemá cenu tady psát další úvahy. Já nehejtuju lidi, co stáli v řadě, aby se dostali k tomu či onomu kousku (v tomhle materiálním světě je těžké se od hmotných věcí odpoutat, o to víc obdivuji lidi, kteří to dokázali). Samotná jsem byla líná na to, abych se tam vydala tak brzy, a tak jsem si možná spravedlivě neodnesla všechno, co jsem chtěla. Ale co nepochopím, a to opravdu, je tohle http://www.votocvohoz.cz/zeny/vlnene-cepice/7229980-alexanderwangxhm-zimni-cepka . Jsem taky hrozně zvědavá, jestli se objeví víc věcí.
    A poslední věc ...mě třeba nebere Isabel Marant svým stylem a nehodí se ke mně, a proto jsem minulou spolupráci vůbec neřešila a světe div se, taky ji neznám léta letoucí a nepřipadám si jako omezený člověk... to jenom k Nice, která má potřebu na všechno reagovat přehnaně :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pekne napisane dakujem, som rada, ze sa ti teda nieco uslo :) tych kuskov za 70% prirazky je plny ebay, mna to teda uz vobec neprekvapuje :)

      Delete
  19. Hejt je hnus, ale mám pocit, že naše národy to bez něj neumí..bohužel =/
    Pro Wanga jsem si šel, chtěl jsem mikinu, no nevyšlo to, prát se o ní nebudu, koupil jsem si triko, které bylo druhé v pořadí..ale proč kvůli tomu hejtovat lidi, nechápu..někteří z toho ale asi nevyrostou..možná za to může výchova, možná okolí..ale jsem rád, že je nás spousta těch, kteří hejtovat nepotřebují a uvažují rozumně..

    Prima den,
    Michael
    www.ontheleaf.net / facebook / Bloglovin / ig: @majki

    ReplyDelete
  20. vypadáš strašně cool s tou taškou hihi :)
    a máš recht, ale neřeš to, lidi se nezmění..leda k horšímu :D každý musí začít u sebe :)

    ReplyDelete
  21. Zaujimava diskusia, len co je pravda..

    Z Wangovych veci ma zaujali jogamatky a saty, ale nedam za ne tolko penazi z dvoch dovodov:
    - len preto, ze je to Wang a ja som doteraz netusila, ze exstuje. Ano, i mne chyba vseobecny prehlaf od svete
    - preto, ze sa vsetci naokolo zblaznili do jeho kolekcie. Ta masivna reklama mi nerobi dobre..citim sa ako babka v rukach marketingu

    Avsak..nemam nic proti tym, kto sli v noci stanovat pre Haemko. Kazdy ma ine priority. Ja radsej spim. Taky bezzuby a slepy hejt mi je navyse smiesny. Resp ti hejteri su mi smiesni. Taki, co si myslia, ake je to cool byt povzneseni, nesuhlasit, ale zamienaju si to s odmietanim vsetkeho navokol.

    K tej konzumnej spolocnosti a materialnej presytenosti sa tazko vyjadruje. Akonahle sa nad tym clovek zacne zamyslat, nema to konca. Presne ako pises, Vecko, vsetko okolo nas je dielom vykoristovanych ludi.To aby clovek nic nevlastnil, nekupoval ..ale pomozeme tym svetu nejak? Nemyslim, ze (hypoteticky, keby sa cela zapadna spotreba zrazu zastavila) by sa ti robotnici mali potom lepsie..
    K videu - toto je zaujimave. Nie je to sice o Wangovi, ale tiez na zamyslenie..
    https://news.vice.com/video/the-high-cost-of-cheap-clothes?utm_source=vicenewsfb

    ReplyDelete
  22. Zdravím z Fínska, kde je Wang v klídku na poličkách a nikto nerieši, nikto sa za tým nejde potĺcť...ale to možno aj preto, lebo z H&M a ich kolaborácii nikto nie je tak napichaný ako v SR a ČR ;)

    Inak som rada, že som zistila, že mám fakt všeobecné vzdelanie v poriadku, lebo som vedela, kto je Wang už veľmi dávno :D :D

    Peace out, poďme sa radšej hádať o tom, že ekosystém je zamorovaný plastami a VŠETCI majú na háku a o chvílu sa to tu dodrbe ale strašne. O_o

    ReplyDelete