expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

19.2.15

Moja PALEO "diéta"

Skúsenosti s paleo stravovaním som mala už pred januárom, kedy som sa rozhodla na mesiac vyskúšať jeho striktnú verziu. Ak neviete, čo to paleo je, na internete sa dá nájsť veľa článkov, napr. tento. Ja to tu nebudem vedecky rozoberať, skôr sa budem sústrediť na základne poznatky a moje skúsenosti.

Paleo považujem za zdravú verziu stravovania, a teraz prosím všetkých vegetariánov a vegánov, ktorých samozrejme rešpektujem, aby mi toto nevyvracali a kľudne tento článok odignorovali. Po prečítaní knihy o Whole 30 som sa ešte viac utvrdila v mojich názoroch na to, čo do tela dávať, a čo nie.

Základom paleo stravovania sú zdravé tuky (kokosový tuk, orechy), živočíšny proteín (mäso, vajcia), veľa zeleninyovocie. Vylúčené sú všetky múčne aj mliečne jedlá, na škroby bohaté sacharidy ako ryža a zemiaky, strukoviny, klasické rastlinné oleje a samozrejme cukor. Ak vediete aktívny životný štýl, tak sacharidy sú potrebné na regeneráciu, takže v tréningové dni jedávam sladké zemiaky, ktoré najviac milujem.

Po decembri, kedy som jedla všetko čo som chcela boli začiatky dosť ťažké. Pokiaľ si telo zvykne a odvykne, tak to chvíľu trvá. Asi prvé dva týždne som sa cítila zle (fyzicky aj psychicky) a hlavne slabo, čo je to posledné, ako sa chcete cítiť, keď aktívne cvičíte. Postupne si telo zvyklo a momentálne sa cítim výborne. Takže ak sa niekto rozhodne vyskúšať toto stravovanie, nezľaknite sa hneď na začiatku, bude to lepšie!

Paleo je výborný druh „diéty“, aj keď to tak nerada nazývam, keď je vašou prioritou schudnúť. Nakoľko je to nízkosacharidové stravovanie (to sa ale upravuje podľa toho ako veľmi aktívny ste) tak nie je problém dodržiavaním takejto stravy zdravo schudnúť (vyskúšaný a overený fakt). Odsudzujem diéty, ktorých základom je skôr nejesť ako jesť. Paleo nemá s hladovaním nič spoločné. Na druhej strane je to obľúbená diéta crossfiterov, pre ktorých je hlavným cieľom naberať hmotu, veľkosť jedál, obsah proteínov, sacharidov a tukov sa tak upravuje podľa individuálnych cieľov. Pre nešportovca nemajú zložité sacharidy v strave veľký význam. 

Ja momentálne fungujem v režime, že si dovolím jeden/dva cheat meals (čokoľvek, na čo mám vtedy chuť) týždenne. Dni, kedy si takéto jedlo dám si ale neplánujem. Najväčším problémom bolo pre mňa stravovanie v reštauráciách, kde si rada občas zájdem a kde paleo výber je obmedzený na mäso a zeleninu a aj to neviete, koľko cukru išlo do omáčky, nehovoriac o tom, že cukor je dnes už takmer vo všetkom. Nie je to ale tak, že mi teraz nechutí chleba, syr alebo čokoláda. Rozhodla som sa ich z väčšiny vynechať z môjho jedálničku pre to, čo môžu potenciálne spôsobovať môjmu telu (odporúčam knihu o whole30 - Jídlo na prvním místě). Som v tom ale trošku pokrytec, pretože keď príde rad na cheat meal a ja mám neskutočnú chuť práve na čokoládu, tak si ju dám. Nebudem tu teraz klamať, že si idem striktné paleo 24/7. Uberať sa o všetky jedlé radosti života by mi asi tak dlho nevydržalo, takto sa to dá celkom pekne zvládať. Nie, že by som si nevarila chutné jedlá, ale čokoláda je proste čokoláda. 

Moje stravovanie je veľmi jednoduché, denne mám 3 veľké jedlá (raňajky, obed, večera) a medzitým snack, ak mám chuť. 

Na raňajky mám vždy 3 celé vajíčka plus zeleninu alebo ovocie. 

Recept na sladkú omeletu nájdete tu. Teraz do nej dávam banán a je o ešte o niečo chutnejšia a stále ma neomrzela.
Vajíčka, zelenina, šunka a káva! Káva je ráno veľmi dôležitá .)

Obed aj večera sú často totožné – mäso, zelenina alebo ovocie (alebo spolu) a v tréningové dni k tomu sladké zemiaky. Snack tvoria väčšinou orechy a/alebo ovocie. Po tréningu proteín. 


1. Kuracie mäso + fazuľové struky (áno, je to strukovina, áno sú paleo) + sladké zemiaky
2. Zmes šalátov + uhorka + tuniak + nasucho opražené mandle
1. Paradajkový pretlak + špenát + losos
2. Hruška + bataty + losos
1. Cuketa + baklažán + bataty + špenát + morčacie mäso
2. Cuketa + bataty + špenát + kuracie mäso
1. Kuracie mäso + bataty + paradajky + špenát
2. Kuracie mäso plnené schwarzwaldskou šunkou a sušenými paradajkami + bataty + špenát

Začalo ma baviť objavovať nové druhy zeleniny, ktoré som predtým nejedla, niektoré som si zamilovala (špenát, cuketa, fazuľové struky) a niektoré si už nikdy nekúpim (ružičkový kel). Špenát dávam teraz už takmer všade. Varím si veľmi jednoduché (ako vidíte na fotkách) a zároveň chutné jedlá, väčšinou všetko v jednej panvici (prvé idú zemiaky, lebo sa pečú najdlhšie, potom pridám mäso a nakoniec zeleninu/ovocie). Také jednoduché, že recepty ani netreba.


Môj základný nákupný zoznam:

Kokosový tuk (na varenie a virgin, kokosové mlieko, strúhaný kokos)
Vajíčka
Mäso (hydina, ryby)
Zelenina (špenát, paradajky, avokádo, paprika, cuketa, bataty...)
Ovocie (jablká, banány, lesné ovocie, mango, ananás...)
Orechy (kešu, mandle, lieskovce...)

takmer týždenný nákup

Samozjrejme najlepšie by bolo nakupovať jedlo v bio kvalite, čo nie je v Nitre také jednoduché, ale ako sa hovorí, keď sa chce tak sa dá. Časom sa chcem určite viac orientovať týmto smerom. 

Ak sa stravujete paleo tak dajte vedieť ako vám to ide. Ak nie, a článok vás zaujal, tak vás vyzývam na mesačný PALEO CHALLENGE - ak niekto do toho pôjde, určite mi napíšte! A teraz už dobrú chuť.

80 comments:

  1. som vegán, ale celkom sa mi to páči. podľa mňa ak ti to vyhovuje, tak prečo nie... drž sa a good luck! :)

    ReplyDelete
  2. něco málo už jsem o tom slyšela, a protože se už tak sto let snažím zhubnout a být zdravá a zbavit se všech ekzémů a sajrajtů ve mně, což se samozřejmě odvíjí hlavně od stravy, tak to asi na ten měsíc zkusím hecnout a přežít komentáře rodiny " ty už si měla zase vajíčka?"

    ReplyDelete
    Replies
    1. určite vyskúšaj, stojí to zato! :) daj ked tak potom vediet :)

      Delete
    2. schudnut a zbavit sa vsetkych ekzemov sa dokazes len s pomocou lekarskej pomoci, a to hovorim o lekaroch bez mudr :D ( cinska medicina - biorezonancia) pravdepodone budes mat problem s plestnami, co mam aj ja a liecim sa, strava ti nepomoze ZATIAL, telo je ako hrniec, aj hrniec najprv umyjes pred tym nez tam das dalsie jedlo, drzim palce

      Delete
    3. Pekná blbosť..Telo sa vie krásne regenerovať samo..nie je žiadny hrniec :D A pomôžeš si hlavne stravou..v prvom rade! Poriadok v hlave, poriadok na tanieri..a potom aj človek vyzerá pekne..aj rozmýšľa pozitívne..píšem z vlastnej skúsenosti..a poznám ľudí,ktorím zo zdravej stravy vymizli tehotenské škvrny,plesne ekzémy,kvasinky a pod.neduhy..

      Delete
  3. Mě tohle stravování nedělá problém. Podobně jsem jedla už předtím. Až na ty snídaně, vajíčka každé ráno nemůžu a po samotném ovoci mám rychle hlad. Takže si připravuji rozmačkané avokádo s kakem a ovocem, nebo chia pudink s kokosovým mlékem. Máš ještě nějaký tip na sladkou paleo snídani?

    ReplyDelete
    Replies
    1. super! nemám veru, ja si dávam každý den vajíčka, striedam sladkú omeletu so slanou a verím, ze by ti tá sladká určite chutila :)

      Delete
    2. ja potrebujem veľké a sýte raňajky, pretože potom dlhšie nejem.

      Delete
  4. Kde si nakupujes maso a ryby ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najčastejšie v lokálnom mäsiarstve, keď nie je čas tak v lidli napr.

      Delete
  5. Super! Ja som paleo uz ro a pol...a tolko mam.energie ze ju mozem rozdavat...aj zdravotne mi je super...zistila som ze sacharidy mne nerobia najlepsie...jasne ze si ich dam..ved nie som robot...a tiez mam jeden volny den...vacsinou cez vikend kedy si dam na co mam chut...takze aj sacharid...ale je pravda ze mi po nom potom nieje najlepsie hehe...
    Som aktivna...takze sladke zemiaky aj u mna ficia...a fakt ze s paleo sa citim velmi stastne a hlavne mam energiu ako som spominala...co je pri dvoch mini synoch (1.5r+3.5r) dost dolezita...😄
    Ja rano jedavam vajicka na rozne sposoby...ta sladka omeleta sa robi ako? Dakujem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. to je úžasné, velmi rada počúvam takéto skúsenosti, dúfam, že aj mne to vydrží :) tu je recept: http://www.svartsvanur.com/2014/06/the-breakfast-club.html ale velmi jednoduché, rozmixujes vajíčka, banán (alebo bez), kokos, škoricu, do rozmixovanej zmesi pridáš mrazené ovocie (tak mi to najviac chutí) a vylejes na panvicu :) ja teraz najskor oprazim mandle a vylievam to na to, je to fakt vyborne, vyskusaj :) da sa to robit na rozne sposoby, rozne oriešky, rozne ovocie, je vela moznosti :)

      Delete
  6. Ja som mala Whole 30 januar a musim uznat, vsetko co som od toho ocakavala sa splnilo :) Zacala som kvoli ekzemu, koznym problemom a vedlajsim cielom chcela byt aj vaha, zdravotne sa vsetko upravilo a zistila som ktore potraviny mi skodia a nerobia dobre.. Teraz som v prvych dvoch tyzdnoch druheho a asi sa to na konci zmeni na zivotny styl, lebo toto stravovanie mi velmi vyhovuje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. super, sama viem, že to jednoducho funguje :) a áno, nech to tak je, držím ti palce! :)

      Delete
  7. ja nie som zástancom diét ani nejakých veľkých obmedzovaní,beriem to tak, že človek má jeden život tak prečo si nedopriať a som rada, že aj ty občas poľavíš a dáš si na čo máš chuť a nenasleduješ niečo slepo :) ja moc mäsová nie som, dávam si ho iba výnimočne, takže asi by mi to išlo ťažko, ale mesačná očista by bodla

    ReplyDelete
    Replies
    1. nemyslím si, že toto je diéta, pre mňa to je skor životný štýl a áno, človek má len jeden život, jedno telo, preto sa o neho treba starať, je dokázané, že napr. taký cukor je pre telo proste zlo :) a hej, občas mám na ten cukor chuť, to je ale normálne. Dá sa to aj bez mäsa aj keď ja osobne si to neviem veľmi prestaviť.

      Delete
  8. Ahoj, ak náhodou zažívaš problémy v gyme s progressom a nevieš čo s tým, existuje vynikajúca stránka www.eattoperform.com
    Nájdeš tu všetky potrebné informácie na zvýšenie energie potrebnej na kvalitný tréning pomocou zvýšenia množstva jedla bez naberania tuku alebo naopak podjedania. Odporúčam prejsť si ten web page keď budeš mať čas.
    Ďalším problémom môže byť tzv. Syndróm studených rúk a nôh, ktorý je spojený s redukciou metabolizmu, opäť je treba zase jesť viac pár dní a to hlavne sacharidov. Ak náhodou zažívaš pocit studených končatín medzi jedlami a v noci a to aj v lete.
    Nakoniec by som rád vyzdvihol fb fan page pána doktora Michala Pijáka.
    https://www.facebook.com/MichalPijakMDPersonalizedPaleoNutrition
    Nájdeš tam veľa zaujímavých odkazov, len treba oprášiť angličtinu a rozumieť niektorým vedátorským výrazom.
    Snáď bude tento koment užitočný :) eat to perform.

    ReplyDelete
  9. Prima článek! Mně byl hrozně sympatickej ten přístup autorů v "Jídlo na prvním místě" - všechno hezky vysvětlili, bylo to zábavný číst (přelouskla jsem knihu asi za tři dny :D ), bylo to poučný a vlastně všechno do sebe tak logicky zapadalo! A hlavně - líbilo se mi, že nejsou nějak extra dogmatický, zkrátka názor "zkoušejte sami na sobě, co vám dělá dobře a i když je to něco, co my nedoporučujeme, ale vám to nevadí, zařaďte to" mi přišel moc fajn. Takže já úplně paleo styl nedržím, spíš to mám tak nějak 24/7 v hlavě, třeba když nakupuju jídlo, když přemejšlim, jestli je nutný, abych si dala k polívce chleba (neni :) ) a tak. A vajíčka k snídani jsou závislost, mám je fakt ráda, ale PŘECE JEN si říkám, že by to občas chtělo něco jinýho :)) Jenže nikde nemůžu najít něco, co by mě podobně zasytilo (jen zelenina ráno je pro mě prostě málo) a ne vždycky zbyde od večeře kus stejku...i přes hledání na netu jsem trochu bezradná, no ale co. Tak si holt čas od času dám "zakázanou" (ale domácí, takže bez éček) bábovku ;) A mimochodem - náš trenér na crossfitu je vegetarián - což je pro mě dost těžko představitelný (vegetarián a k tomu zvedat milion kg), ale asi to taky jde...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja poznam silnych aj veganov, takze to ide, ale su jednoducho v menšine :) ta kniha bola velmi prijemne napisana a mas super pristup, mne zatial vajička na ranajky vyhovuju, jedla som ich dlho dlho predtym ako som zacala s paleom a este ma neomrzeli :) dakujem za koment!

      Delete
  10. musím se přiznat, že jsem si musela dát do googlu přeložit "morčacie mäso"... =D pro Čechy to zní docela děsivě

    ReplyDelete
  11. O paleo som už počula a raz som čítala na jednom blogu článok o whole 30 znelo to vážne zaujímavo.. Tak chcela by som to vyskúšať zo začiatku aspoň pár dní do týždňa a ak sa mi to bude zdať fajn tak určite vyskúšam aj úplne celý týždeň:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a potom mozno aj cely mesiac, drzim palce :))

      Delete
  12. Dodržiavať akúkoľvek diétu je podľa mňa blbosť a nazývať paleo diétou je podľa mňa tiež. Pokiaľ to je pre teba normálne a vieš tak v pohode fungovať, tak prečo nie? :) Raz za čas tak jedávam ja, ale bez strukovín by som asi neprežila, takže ... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. neni to dieta ale zpusob stravovani, jis kolik chces dobrych veci tak aby si byla syta :) Pred 3 roky jsem si myslela ze nepreziju bez mlecnych vyrobku, pred rokem jsem myslela ze nepreziju bez slaniny. Veci si meni a knowledge is power takze kdyz si prectes tu knihu hodne zmnis nazor.

      Delete
    2. presne ako martina napisala, aj v clanku som pisala, ze to tak nerada nazyvam, ale oficialny nazov je paleo diet preto som to tak nechala :) je to jednoducho zivotny styl, zdravy sposob stravovania ako len chces :) vsak to a strukoviny su z toho co sa ma vynechat asi najmensie zlo takze kludne s tym, ale ver, ze by si prezila :)

      Delete
  13. Ahoj Veronika,
    mňa si teda presvedčila :) /teda nie presvedčila, skôr utvrdila v tom, že toto je tá zmena v stravovaní, ktorú potrebujem/.
    Kým som doma, tak je to v pohode a môj jedálniček vlastne je viac menej paleo, zelenina a maso tvoria zaklad mojej stravy uz dlho, problem su restauracie, v ktorych travim enormne vela casu - povedala by som priemerne 10 jedal tyzdenne.
    Ale ked sa chce, tak sa da, a mna si nakopla!
    Laura

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahoj, tak super! velmi ma to tesi, ja som napr v restauraciach objavila čaro grilovanej zeleniny :) drzim palce!! daj ked tak vediet ako to dopadlo :)

      Delete
  14. premýšľam, že by som sa na niečo také dala, aspoň na skúšobnú dobu. Hlavne pečivo a múku pomaly vypúšťam a chcem to skúsiť aj s mliečnymi výrobkami najmä kvôli pleti, či sa zlepší alebo nie. Som teda zvedavá ako dlho to vydržím.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mne osobne sa plet zlepšila, nie je to výmysel :) drzím palce!

      Delete
  15. písala si že škrob( zemiaky) sa nemajú jesť tak prečo máš všade skoro sladké zemiaky? či tie sú iné ako klasické zemiaky?

    ReplyDelete
    Replies
    1. v paleu su sladke zemiaky asi najvyraznejsim povoleným zdrojom sacharidov (obsahuju ich menej ako klasicke zemiaky) plus obsahuju veľa vitaminov a prospešnych latok oproti klasickym, ak niekto nežije aktívne, čiže nešportuje, nie su pre neho dôlezité, aj ked sú velmi chutné! :)

      Delete
  16. myslíš, že ak mám 95 kíl pomohlo by mi paleo schudnúť? s pridaním kardio cvičení?

    ReplyDelete
    Replies
    1. diky marti, ze tu odpovedas :D myslím si, ze keby striktne dodrziavas minimalne ten mesiac paleo (bez sladkych zemiakov) tak by si schudla, je to vyborny druh stravovania pre ludi s nadvahou, ktory chcu schudnut a ako naznacila martina, islo by to aj bez toho kardia, samozrejme trochu cvicit a hybat sa by ti len pomohlo, velmi ti drzim palce, ak chces zmenit zivot urcite do toho chod :)

      Delete
    2. Ja som pri tej vahe isla 10 kg dole za cely whole 30 bez cvicenia a s niminom pohybu, lebo bolo skuskove :) ale to som bola extremne poctiva co sa tyka stravovania :)

      Delete
    3. pomohlo by to aj pri paleo strave avšak s tým,že sa nevynechá ovocie, alebo je nutne potrebné vynechať ovocie pre vysoký obsah sacharidov?

      Delete
    4. nemyslim, ze je nutne vynechat ovocie, take 2 kusy denne s kludom :)

      Delete
  17. ok, ja som urcite za. Lepok (a teda chleba, cestoviny atd) a mliecne vyrobky su zlo. Ale zaujimalo by ma, co tak sojove, ryzove, madlove mlieko? To je podla mna ok, nie? To neberiem ako mliecny vyrobok. A dalsia vec, potraviny z kozieho mlieka, to je podla mna zdrave. Ja viem, ze nie si expert, len ma to tak zaujima :) a este by mi dost chybali strukoviny, mam pocit, ze tie moje telo potrebuje :) Tak ides, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. a este ovsene vlocky spaldove. tie si davam dost rada na ranajky, napr s jablkom, medom a orechami, hm? :))

      Delete
    2. nie som veru odborník ale napríklad na sóju som našla dobrý článok - http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/soja-ako-hlavna-hrdinka-zdravej-vyzivy.html, kde je vysvetlené, preco to nie je dobrá potravina,

      ryza je tiez len obilnina, ktora obsahue tazko stravitelne bielkoviny, plus napríklad v porovnaní s ovocím obsahujú obilniny menej prospesnych latok aj vlakniny, aj ked je to asi najvhodnejsia volba z tych "nepovolenych" potravin, ale nemyslim si, ze niekto kto necvici tieto zlozite sacharidy potrebuje, to sa tyka aj vločiek, tiez je to len obilnina, aj ked rovnako mi to pride vhodnejsie ako biela muka napr. Tieto veci sú rozobraté lepsie a odbornejsie v tej knihe co som odporúcala - jídlo na prvním míste, niekde na nete je urcite pdf anglická verzia :)

      Ja som napr. nebola nikdy velkým milovníkom strukovín, ale ak nejaké takéto jedlo tvojmu telu neublizuje, tak ho pokojne nechaj v jedálnicku, v paleu sú strukoviny asi najmensí problém, a mandlove mlieko je ok :) ak to teda nie je nejake z dm-ky, ktoré obsahuje 8% mandlí :D

      a este ku koziemu mlieku, obsahuje viac tukov a menej laktózy, co je lepsie ako kravské, ale rovnako sposobuje v tele zápaly, zvysuje inzulín atd. Nie bez príciny je dnes tolko ludí intolerantných na laktózu alebo lepok. Mlieko má jedinú hlavnú úlohu, a to zabezpečit príjem hormónov dolezitých pre vývoj mláďata predtým, ako moze príjmat normálnu stravu. Podobne to funguje u ludí :p

      Delete
    3. :)) vycerpavajuce, dakujem! ved jasne, je to vsetko o nastudovani si, prijati mozno nejakej svojej pravdy a hlavne zisteni, co ti najlepsie robi... Urcite nieco na paleo bude, ale viem, ze niektore veci asi nevynecham (ovsene vlocky, kozie produkty). Ale urcite dakujem, je to velmi inspiracne a budem sa snazit este viac ako doteraz :)

      Delete
  18. no pekne ...za chvilu ked do toho budes rypat este viac vyradis aj tu sunku potom aj tuniaka a zacne ta srat ze mas rajciny zo spanielska a celkovo budes len viacej nasrata ze sa tu nedaju kupit poriadne potraviny za normalny peniaz ..ale budes zdrava! :D jojo dava tiez ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juro je strasne funny a mluvi o me a nebo o nas? :) ... Btw ja jim tunaka! A ano sunku a vubec jakekoliv uzeniny by lide taky meli vyradit...kvuli dusitanum a jinym srackam ktere obsahuji i Juro uz ji uzeniny s pocitem vinny :D

      Delete
    2. z udenin jem maximalne shwarzwalsku aj to len občas v praženici, tuniaka tiez nie casto a samozrejme ked budu mat rajciny sezonu tak budu z trznice :) a ano uz teraz minam na jedlo podstatne viac ako kedysi :) jojo sa stravuje tak v podsate zdravo ale jedava velke porcie ryze a zemiakov naviac :D

      Delete
  19. aký tuk proužívaš na pečenie tých jedál z jednej panvice? olivový alebo kokosový?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kokosovy na varenie :) olivovy domsalatov max

      Delete
  20. čítala som aj iné články, chcem začať takto fungovať aj ja len ma štve že všade sa objavujú veľmi tučné jedlá s masťou slaninou a podobnými vecami ktoré ja nemám rada. Dá sa fungovať aj bez toho však? iba s kokosakom a menej nezdravo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. urcite, ja osobne slaninu ani nejedavam, ked sa pozries na fotky robievam si jednoduchce jedla, ktore obsahuju maso a zeleninu/ovocie, ide to aj bez toho urcite :)

      Delete
    2. a nebolo pre teba ťažké vynechať jogurty a syry? ja ich zbožňujem najviac ale veľa som od nich aj pribrala takže neviem no..

      Delete
    3. moze sa to zdat zlozite ale v konecnemo dosledku je to velmi jednoduche, ja som napriklad tiez milovala syry, jedla som ich velmi casto, doteraz ich milujem ale ked ich nejem tak mi nejak vyrazne nechybaju, ked mam cheat meal a chut, tak si syr kludne dam, treba si stanovit nejaky ciel a hlavne to vyskusat, pretoze ked to nevyskusas vynechat tak sa nedozvies, kludne si stanov ze tyzden nebudes jest nic mliecne, potom to predlz, alebo rovno mesiac a snaz sa to dodrzat, sama uvidis ze to nie je az take zlozite :) casom si odvyknes a ono ti to prestane chybat :)

      Delete
  21. Mmm tohle je nej tema! :D

    Nepodcenuj vyznam tuku rozhodne by si je nemela omezovat a davat si pozor na to kolik jich snis protoze tak lehce muzes sklouznout do redukcni diety ktera rozhodne zdrava neni. Ja se drzim mnozstvi v knize a kdyz si davam nejake mene tucne jidla (plody more, kure, kruta) tak pridavam oliv, kokosovych lupinku, kesu orechu, avokada a tak. Nemusis se cpat slaninou... naopak bych pokud nemas pristup k chemicky nekozervovane ani bych ji nedoporucovala.

    A ja jsem kdysi pila klidne i litr mleka denne a k tomu jeste pridala jogurt nebo tvaroh a syr. Paneboze uz si ani nedokazu predstavit jak jsem to zvladla tolik snist.

    ReplyDelete
    Replies
    1. no tak ja sa ti cudujem, ze toho na blog nedavas viac o tomto :)

      to s tukmi bolo pre mna? teraz neviem, kazdopadne ja mam so zdravymi tukmi velmi dobry vztah, kazde jedlo sa snazim mat vyvazene, cize proteiny, sacharidy tuky spolu :)

      mne napriklad mlieko nikdy nechutilo ale syry som milovala, ale ide to aj bez toho

      Delete
  22. a čo semená? slnečnicové, tekvicové, chia?? môžem?

    ReplyDelete
  23. a ako je to s polievkami? mozu sa? alebo iba niektore ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ak su v nich povolene suroviny tak jasne :) bez syru a muky atd :) da sa :)

      Delete
  24. Mňa by zaujímalo, či pri paleo si musíť presne počítať sacharidy, teda presné podiely sacharidov na deň atď. a či to tak robíš, alebo jendoducho len ješ z paleo jedálnička povolené potraviny v akomkoľvek množstve?
    Ja to chcem rozhodne vyskúšať, ale toto počítanie a sledovanie by mi asi vadilo :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. nepocitam nic, porcie su primerane a odhadom, casom zistis, ci ta dana porcia zasyti alebo nie, nikdy som si nepocitala kalorie to je pre mna jedna velka veda :)

      Delete
  25. ja by som sa chcela spytat kde nakupujes zeleninu a ovocie v tomto obdobi.. mne strasne nechuti z obchodov a supermarketov, nemaju vobec chut :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sezonnu sa snazim v takych miestnych obchodoch inak v lidli najcastejsie

      Delete
  26. od dneska vďaka tebe začínam s paleom. urobila som si aj prvú sladkú omeletu a je úžasná <3 dúfam, že mi to vydrží aspoň ten mesiac a budem rovnako spokojná ako ty :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jéj to ma velmi velmi tesi a drzim ti palce :))

      Delete
  27. na varenie používaš kokosák na varenie alebo extra panenský? akej značky?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kokosovy bez chute a vone a znacka coco24 z bio obchodu

      Delete
    2. a panenský používaš na čo?

      Delete
    3. hlavne do kávy, alebo do omelety sladkej, alebo ako krém a tak :)

      Delete
    4. Len sa uistujem olej do kavy ?

      Delete
  28. super post, len tak ďalej :) ja osobne mám rada blog Vlada Zlatoša, ktorý píše veľmi dobré články o stravovaní, napr. http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html

    ReplyDelete
  29. Musela jsem si najit, co je hydina! : D

    ReplyDelete
  30. super :) stravujem sa podobne ale sladka omeleta ma este nenapadla, iba bananove lievance ale tam idu aj ovsene vlocky a kokos. Dakujem za nove napady :) mozno aj moj food blog pomoze ku inspiracii v kuchyni :) http://eatfoodlovesport.blogspot.no/

    ReplyDelete
  31. Teda priznam sa ze komentare som ani nevladala docitat 😁 Kazdopadne ti patri jedno velke Dakujem tvoj blog je jedna velka nekonciaca inspiracia po kazdej stranke. Knihu urcite kupim aa stravu tiez prekopem dlho dom zvazovala akym smerom sa v tomto ohlade dat(paleo vegetarian ...) Dufam ze to teda zvladnem a vsetkym ostatnym s podobnym odhodlanim prajem vela stastia

    ReplyDelete
  32. Ahoj, článok je už staršieho dáta. Si ešte stále paleo? Podľa článku si bola dosť na sladkej vlne a nie na tuku. Ako si na tom dnes?

    ReplyDelete
  33. Veľmi pekný vstup. A podľa môjho názoru je potravinový doplnok Prolesan Pure veľmi užitočné na chudnutie. Poznáte tento doplnok výživy?
    https://prolesan-pure.com/sk/

    ReplyDelete