expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

21.4.15

Zdravé a chutné paleo recepty #1

Dnes mám pre vás dva recepty na veľmi chutné paleo jedlá (o čom je paleo som písala tu). To prvé si s malými obmenami robievam pravidelne a to druhé som včera robila po prvý krát. Dopredu upozorňujem, že nevarím podľa presných receptov, takže vám nepoviem presné gramáže. Riadim sa hlavne tým, čo mám práve v  chladničke a na čo mám chuť.

1. Toto jedlo by som nazvala "všetko v jednej panvici rýchlo a jednoducho" hah.


Základné suroviny sú u mňa:

  • Kuracie mäso
  • Bataty (sladké zemiaky)
  • Baby špenát
  • Kokosový tuk
  • Chilly korenie
  • Soľ

Potom pridávam podľa chuti a podľa toho, čo doma mám, tu konkrétne to boli ešte:

  • Paradajky
  • Cuketa
  • Sušené paradajky
  • Kešu oriešky

Postup je nasledovný: na rozohriatom kokosovom tuku (bez chuti a vône) dám najskôr usmažiť bataty (keďže sa robia najdlhšie), keď sú tak zo 70% hotové pridám cuketu, po zmäknutí batatov pridám ostatné suroviny: paradajky, sušené paradajky, kešu oriešky a nechám na miernom ohni chvíľu dusiť. Pripomínam, všetko to robím "od oka". Hotovú zmes odsuniem na bok panvice a na druhom boku dám smažiť mäso. Po usmažení mäsa to jednoducho všetko zmiešam. Nakoniec pridám špenát a nechám ešte chvíľu dusiť. Neviem či to znie zložito alebo nie, podľa mňa to je jeden z najjednoduchších receptov. A hlavne je to veľmi veľmi chutné! 

Pozn.: Nemáte skúsenosť s batatmi a neviete, kedy sú hotové? Stačí do nich priebežne pichať vidličkou, a keď sú mäkké a vidlička sa nemá problém zapichnúť, tak vtedy!




2. Tuniakovo-batátové placky - tento recept som mala v hlave už dlhšie a včera som ho konečne zrealizovala. Toto jedlo pravdepodobne nebudem robievať pravidelne, keďže celý ten proces trvá dlhšie, ako som si predstavovala. Hlavne som bola veľmi hladná, čo bol problém a placky som postupne ujedala hah.  


Základné suroviny:

  • Bataty
  • Konzerva tuniaka
  • Vajíčka (nakoniec som musela použiť 2)
  • Strúčik cesnaku
  • Paradajky
  • Baby špenát
  • Korenie (ja som použila soľ, čierne korenie a chilly)
  • Kokosový tuk
  • Čokoľvek, čo si ešte zmyslíte a neobsahuje veľa vody.

Množstvo surovín si upravte podľa veľkosti porcie.



Postup je nasledovný - zemiaky som postrúhala a zmiešala s ostatnými surovinami. Nemá to príliš hutnú konzistenciu, takže placky sa mali tendenciu rozpadať (nakoľko sú robené bez múky, ale kľudne si ju na zahustenie pridajte). Najdôležitejšie bolo pri tvarovaní placky vytlačiť prebytočnú vodu von, keďže som si predtým neuvedomila, koľko vody všetky tie suroviny obsahujú (dá sa to urobiť aj predtým, ale to je asi jedno). Po vytvarovaní som ich dala usmažiť na rozohriaty kokosový tuk a smažila na miernom ohni, každú stranu niekoľko minút. Je to síce zdĺhavejší postup, ale placky boli neskutočne chutné! Určite budem s nimi viac experimentovať a plánujem vyskúšaj aj sladkú batátovú verziu.


Ak som niečo zabudla napísať, kľudne sa pýtajte. Ak máte nejaký obľúbený recept na zdravé a chutné jedlo, kľudne sa s ním podeľte a hlavne dobrú chuť! A ak nejaký vyskúšate a bude vám chutiť, tak dajte vedieť .)

6 comments:

  1. Ja som bola voči paleu zo začiatku dosť skeptická, ale nakoniec som sa rozhodla, že sa na to dám, hlavne z toho dôvodu, že som chcela vedieť, ktoré potraviny mi robia dobre a ktoré nie a aby som tie následne vylúčila. Takže idem si tento "životný štýl/diétu" už dva týždeň a musím povedať, že som dosť spoko. ( občasné cheat days ale myslím, že to je normálne ) Jem síce dosť jednotvárne, ale len kvôli lenivosti lebo sa mi nechce variť, ale tieto recepty určite vyskúšam! :D Len som sa chcela spýtať, či sa niekde inšpiruješ ohľadom tých receptov alebo všetko ti to len napadne vo vlastnej hlave a potom skúšaš? A hlavne dík za motiváciu a nakopnutie, lebo očividne sa to dá aj takto cez net :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. som rada, že si sa na to dala, držím palce ďalej :) aj ja jem v podstate jednotvárne, ale pokiaľ mi to chutí, tak sa dá :) skôr si vymýšlam, najradšej mám také na jednej panvici - kombinácia rôznych druhov zelenín, nič zložité, pretože to chcem maž hlavne rýchlo :D ale určite sa aj inšpirujem ale nejak špeciálne také recepty nevyhľadávam, keď tak sem tam na instagrame zahliadnem :) yes yes veľmi rado sa stalo!

      Delete
  2. môžem sa opýtať čo robíš, teda ako sa stravuješ ked cestuješ? teda ak cestuješ? :D to si vždy najdeš nejaku paleo reštiku? alebo cestuješ v čase do doby lovcov a mamutov? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. noo nemusim žiť v dobe lovcov a mamutov aby som sa najedla v štýle paleo v reštaurácii :) mäso a zeleninu na rôzne spôsoby mi mali ponúkať takmer v každej :)

      Delete
  3. Mňam, vypadá to parádně :) Určitě ráda vyzkouším zas něco nového :)

    ReplyDelete