expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

9.9.16

Palacinky zo sladkých zemiakov .)

Sladké zemiaky mávam takmer každý deň už veľmi veľmi dlho a stále mi chutia a občas hľadám nové spôsoby ich prípravy. Po výborných sušienkach (recept tu) prišli na rad výborné palacinky, vyskúšajte, ochutnajte a dajte vedieť!


Základné suroviny na cca 6 menších palaciniek:

- jeden stredný až veľký sladký zemiak
- 1/2 hrnčeka ovsenej múky (ja som rozmixovala ovsené vločky), môžte použiť aj inú múku
- 1/4 hrnčeka bieleho jogurtu
- čajová lyžička kypriaceho prášku
- 3 vajíčka
- škorica podľa chuti (ja som dala dve čajové lyžičky)
- ghee/maslo/kokosový tuk podľa potreby

Ostatné suroviny:
- na osladenie môžete použiť med/javorový sirup
- môžte pridať oriešky/kokos/vanilku
- mrazené ovocie, ktoré môžete pridať priamo do zmesi alebo čerstvé ovocie potom na hotové palacinky


Poznámky:
- suroviny som sa naučila merať podľa "cups" (ešte v čase, keď som si počítala kalórie to bolo najčastejšie a najjednoduchšie meradlo v aplikácii myfitness pal), ale tak 1 cup je 250ml a 1/4 je 60ml ak nemáte takéto fancy odmerky z tesca ako ja hahah. 
- neverila som, žeby prášková škorica mohla chutiť inak, ale táto Cejlonská z powerlogy (nájdete tu), má oveľa výraznejšiu arómu, ale tak príjemne výraznejšiu, neviem to popísať, vyskúšajte, oplatí sa. 

Postup:
Uvaríte si sladký zemiak (najlepšie nakrájať na rovnomerné kúsky), varenie trvá cca 15 minút, varte ho do mäkka ale aby sa nerozpadal. Ja som si ho potom orestovala ešte na ghee, dodá tomu lepšiu chuť (nie je to ale potrebné). Potom to už je veľmi jednoduché. Vymiešate vajíčka a potom všetky ingrediencie spojíte a rozmixujete, nechcete cesto úplne vodové, ale ani  hrudkové. Potom na rozpálenej panvici na Ghee (ja mám teraz z powerlogy - tu, ktoré by som mohla jesť len tak, ale môžte si ho aj vyrobiť doma, to som ja ešte neskúšala alebo na masle/kokosovom tuku, čo máte po ruke a robíte palacinky. Odporúčam dávať menej cesta, aby sa dali pekne prevrátiť. Vždy niekoľko minút pečiete do zlatista a voalá hotovo. Ja najbližšie vyskúšam dať do cesta med a možno mrazené ovocie, teším sa na výsledok.


Ak máte radi sladké zemiaky určite vyskúšajte. Zdravé a výživné, najlepšie po poriadnom tréningu, alebo keď máte chuť na niečo chutné a zdravé. 

6 comments:

  1. mňam! tie musia byť skvelé. raz som jedla roládu zo sladkých zemiakov na Madeire a tá bola úplne úžasná :D

    ReplyDelete
  2. vypadá to skvěle! díky tobě jsem se vrhla u nás v Praze na crossfit a pořád tápu co a jak jíst, takže tohle je skvělý tip, díky :))

    ReplyDelete
  3. to ma velmi teší! nie je zač veru :)

    ReplyDelete