expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

24.8.15

Moje skúsenosti s počítaním kalórií.

Počítanie kalórií som vždy zavrhovala. Bolo to pre mňa niečo, čo robia len bikiny fitnessky a hlavne v mojich predstavách to bolo extrémne zložité.

Informácia o kalorickom príjme verzus kalorickom deficite mi bola síce známa, ale vždy ma odradzovala tá zložitosť.

V polovici júna som si povedala, že to vyskúšam. Nebolo to len preto, že som chcela viac „vyrysovať“, ale aby som vedela ľuďom u nás v gyme poradiť. Čítať o tom nestačí, aj keď teória je základ, ale ak viete niekomu ponúknuť reálne postrehy a vlastné skúsenosti, čo áno a čo nie, je to pridaná hodnota. Ľudia k nám veľmi často chodia za účelom schudnúť. Bohužiaľ len cvičením sa to dosiahnuť nedá, dôležité je upraviť aj stravu. 

Stiahla som si teda aplikáciu MyFitnessPal, zaregistrovala sa, urobila prvotné výpočty môjho denného kalorického príjmu (podľa vlastných vstupných údajov a preferencií) a mohla som ísť nato.


Ako prvé ma prekvapila jednoduchosť danej aplikácie, takmer všetky jedlá sú už v nej, jediné čo musíte urobiť je jedlo vyhľadať, buď ručne alebo podľa QR kódu, zadať množstvo a aplikácia vám vypočíta kalórie aj obsah makronutrientov (bielkoviny, sacharidy, tuky). Treba mať kuchynskú váhu a špeciálne odmerky, ktoré sa v aplikácii často objavujú ako 1 cup, tsb, tbsp, (dá sa použiť aj klasický hrnček a lyžičky), ktoré som si asi za 2 € kúpila v Tescu. Asi po týždni používania aplikácie som sa do toho pekne dostala, už použité potraviny mala v pamäti, takže proces zapisovania sa celkom urýchlil. 

Ako druhé som zistila, že som to pri varení preháňala s kokosovým tukom, že tá 300 kalóriová raw tyčinka mi až tak veľmi nechutí a radšej si miesto nej dám nejaké výživovo hodnotnejšie jedlo a že 3 jedlá denne + občas snack v podobe ovocia mi úplne stačí. Hlad som necítila. Nie je žiadna veda, že to funguje a ja som schudla dve kilá, svaly mi bolo viac vidno a cítila som sa super. 


Teraz tu nechcem hovoriť, že sa môžete cítiť dobre vo svojom tele len keď ste chudí, to určite nie. Každý to má inak. Ja tým, že som trénerka, že cvičím a snažím sa zdravo stravovať očakávam, že to na mne bude aj vidieť. Niekto sa vie uspokojiť, niekto nie je spokojný nikdy a obe varianty sú OK.

Čo ma bavilo, aj keď to nerada priznávam, že som si občas dala čokoládu len preto, že som mala ešte „voľné“ kalórie. Viac som chodila pešo (to mi aj zostalo), keďže to je jediný pohyb, ktorý táto aplikácia zaznamenáva a prerátava na spálené kalórie. Cvičiť som cvičila normálne, ale tieto kalórie som nebrala do úvahy, keďže sa do danej aplikácie nedajú nahodiť.

Ak ste zvedaví, či ich ešte počítam, tak odpoveď je nie. Celkom dobre som za tie cca 2 mesiace naučila odhadovať porcie, s kokosovým tukom to už nepreháňam, ani so sladkými zemiakmi. Momentálne sa nestravujem ani striktne paleo a keď mám chuť, alebo „cheat“ doprajem si cestoviny aj čokoládu. Všetko s mierou samozrejme.

Počítanie kalórií nevidím ako dlhodobý proces pre obyčajných ľudí, ktorí chcú schudnúť. Ale nehovorím, že to nie je nemožné. Každopádne je to veľmi účinné – odskúšané a potvrdené. Pár mesiacov sa to dá vydržať a potom už budete mať aj trochu v hlave veľkosti jedál, čo áno a čo nie, takže z tohto pohľadu to odporúčam. 


Máte s počítaním kalórií skúsenosti? Dajte vedieť!

12 comments:

  1. Ak mám čas tak idem IIFYM a tam je počítanie kalórií priam nevyhnutnosťou, osobne mi to veľmi pomohlo, lebo som sa tiež naučila viac o svojom tele a chudla som nejaké tie tvrdohlavé kilá, avšak ako si sama napísala, nejde to moc, keď má človek plno iných starostí a niekedy je nútený jesť, "čo mu príde pod ruku." Avšak osobne budem stále počítanie kalórií len odporúčať, ak si ho človek správne nastaví a mesiac sa tomu venuje, potom už sám vie odhadom čo a koľko by toho mal prijať.

    Inak keď som používala ja tú appku, spálené kalórie za tréning sa dali bezproblémovo manuálne nahodiť a vždy sa ti potom o toľko kalórií navýšil aj tvoj denný limit. :) Ale potom som prešla na LIFESUM, tak možno sa niečo odvtedy zmenilo. :) Inak a pre SK/CZ ľudí odporúčam aj kaloricketabulky.cz tí majú najviac dostupných domácich produktov, ktoré MyFitnessPal občas nemá. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ako si si pocitala spalene kalorie? k tomu som sa este nedostala pokial to teda nebol napr beh alebo veslo, take zlozite pocitat pri crossfite kde robis stale nieco ine

      Delete
    2. tak ja mám suunto hodinky s pasom na meranie pulzov, takže u mna je to jednoduché, inak super vec sú tie hodinky, oveľa viac ma to baví a motivuje cvičiť.. ja mám rada svoju techniku :) ale tak ak intenzívne cvičíš tak hodinu, nič nepokazíš, ak rátaš, že si spálila 400-600 kalórií :)

      Delete
  2. Aplikacia kaloricke tabulky je vlastne to iste, ale ceske, je v nej dostupnych vacsina potravin, ktore sa daju kupit v cr a okrem toho medzi spalenie kalorie pocita omnoho viac aktivit, napriklad aj rozne druhy zamestnani:-) skus pozriet. Mne sa uz podarilo zhodit 11 kg, a snad to nie je konecne cislo

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaloricke tabulky poznam, ale ten myfitness pal mi pride komplexnejsi vsetko si to tam zapisuem a tak, a ked neviem ci taka funkcia v tych kalorickych je alebo nie ale dizajnovo mi sedi myfitness pal viac :) a gratulujem drzim palce :)))

      Delete
  3. Po kolko gramov si mala denne z makronutrientov prosimta? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 80g protein 60g tuk ostatne carbs ale snazila som sa len na naplnenie proteinov a nejak extra som to podla makier nesledovala

      Delete
  4. http://www.svartsvanur.com/2015/08/moje-skusenosti-s-pocitanim-kalorii.html
    http://www.kazanclark.com/2016/03/sweet-special-baby-card-sale.html
    http://www.004.cz/odborne-prace
    http://www.anbio.com.cn/plus/feedback.php?aid=103
    http://www.mokpopro.com/tt/board/ttboard.cgi?act=read&db=photo02&page=1&idx=42
    http://www.banplatabtimresort.com/index.asp?contentID=10000006&bid=1659&title=%B4%E8%C7%B9+%CB%E9%CD%A7%BE%D1%A1%BB%D5%E3%CB%C1%E8%E3%A1%C5%E9%E0%B5%E7%C1%E1%C5%E9%C7%A8%E9%D2&keyword=
    http://coolspotters.com/srp_mrg
    http://heartnewslinks.com/community/zestril-comprare-burden

    ReplyDelete